Det är viktigt att röra på sig men framförallt är det viktigt att må bra. Genom att träna alldeles för mycket eller känna en stress inför att leva på ett visst sätt är man absolut inte hälsosam. Tvärtom. Att må bra är att leva balanserat och på ett sätt som gör en lycklig.

 

I ett tidigare inlägg skrevs det om hur rätt kläder kan ge en motivation och inspiration till att träna. Något annat som kan inspirera är att man i stort sett kan äta vad man vill om man tränar regelbundet.

 

I en artikel i Aftonbladet går det att läsa om hur träningsgurun Kalle Zackari Wahlström ser på träning. Han vill att man ska se det som något vackert, enkelt och okomplicerat. Alltså något som alla kan göra, inte något för proffs med utrustning värd tusentals kronor.

 

Träning hör ihop med att unna sig saker

 

En annan går så långt som att hävda att alkohol och träning hör ihop. I tidningen Resumé pratas det om när träningen går för långt. När det inte längre handlar om att träna för att må bra utan när hälsohetsen tar överhanden och överträningen är ett faktum.

 

Det finns en diagnos som det inte pratas så mycket om men man kan säga att den faller under ätstörningar, samtidigt som den har med så mycket annat att göra. Den kallas för ortorexi och handlar överträning och en slags fixering vid att leva hälsosamt. Något som inte alls är nyttigt. I artikeln skrivs det att om du mår dåligt, blir deppig eller fräser åt familjemedlemmar och vänner när du missat en träning så är det en anledning till att ifrågasätta ditt beteende.

 

Att sluta röra på sig är inget alternativ. Men innan träningen övergår i mani, kanske du vill överväga ett annat euforiskt universum – skogspromenaderna – Resumé

 

Träning ger hjärnan sköna dopaminer som blir som kickar när man får dem. I måttlig dos är det välgörande och avstressande, men i överdrivet beteende övergår det i mani.