Badmintonvärlden skakas av en otrohetsskandal. Världens bästa spelare bedrog sin fru när hon var gravid, och flera av hans sponsorer hotar att dra sig tillbaka.

Lin ”Super Dan” Dan är enligt många världens just nu bästa badmintonspelare, kanske rent av den bästa någonsin. På sitt CV har han två OS-guld, fem VM-guld och sex All England-titlar. Han är dessutom den ende som hittills vunnit alla de nio titlarna i Super Grand Slam.

Lin är sedan 2012 gift med Xie Xingfang, tvåfaldig världsmästarinna i badminton, och de har en son, som föddes i november 2016. Enligt uppgifter på kinesiska sociala medier bedrog han dock under graviditeten sin fru med skådespelerskan och modellen Zhao Yaqi. Detta ska ha ägt rum i oktober 2016, alltså i slutet av graviditeten.

Vad blev konsekvenserna? För det första sjönk hans anseende i allmänhetens ögon. I Kina står det högt i kurs att vara en anständig och moralisk människa, och Lin är en kändis som många ser upp till. Några av hans sponsorer har också avbrutit samarbetet, men Yonex, D&G och Montblanc, verkar ha valt att fortsätta. För den som oroar sig för äktenskapet verkar det som att det faktiskt har överlevt otrohetsaffären, men den som kan läsa kinesiska kan säkert hitta bättre information om detta än vad den här sajten har kunnat göra.

Badmintons Tiger Woods?

Gör detta Lin Dan till badmintonsportens svar på Tiger Woods? Woods är en av världens bästa golfare, någonsin (mer känd på Lidingö än Lin Dan är), och var under flera år en av världens bäst betalda idrottsmän. Många förknippar honom dock idag med hans otrohet.

Han träffade sin fru genom golfen, efter att ha blivit introducerad för henne av Jesper Parnevik. Han gifte sig med Elin Nordgren, dotter till Barbro Holmberg och P1-profilen Tomas Nordegren, 2004, men de skilde sig 2010, efter att det framkommit att Woods varit otrogen med ett flertal kvinnor. Flera sponsorer avslutade sina samarbeten med Woods, men två som fortsatte var Nike och Electronic Arts.