Badminton är en sport där fotarbetet har mycket stor betydelse. Det handlar inte bara om hur snabb man är, utan också om hur man placerar fötterna för att få en balans och en hållning som möjliggör ett effektivt spel. Titta på dina fötter, för du kan vara säker på att din motståndare kommer att göra det.

Fötterna och benen spelar en stor roll för i badminton. De bästa spelarna har alla lagt ned mycket tid på att finslipa sitt fotarbete. Det handlar om hur man går, springer och hoppar, men vi börjar med det kanske allra viktigaste: hur man står.

När motståndaren servar ska spelaren stå vid spelcentrum i mitten av banan. Precis innan motståndaren slår till bollen gör spelaren ett hopp för att få mer fart i språnget mot bollen. Ett misstag som många gör är att stå med fötterna för tätt ihop, vilket gör att både balansen och rörligheten i sidled försämras. Bäst är att stå med fötterna en aning snedställt, för att snabbare kunna backa om det behövs.

Badminton positioner

Det är också viktigt att balansera på rätt del av foten, för att få både stabilitet och snabbhet. Tyngdpunkten ska ligga på den främre trampdynan, alltså precis bakom tårna. Om tyngdpunkten hamnar på tårna försämras stabiliteten, och vaderna belastas i onödan. Om man istället lägger tyngdpunkten för långt bak, och står på hälarna, blir man för långsam för att hinna fånga en riktigt snabb boll.

Vid spel framme vid nät är det viktigt att foten pekar i samma riktning som kroppen rör sig. Att stå med främre foten parallellt med nätet ökar risken för skador, t.ex. stukningar. Det går heller inte att böja knäet lika mycket om foten står parallellt med nätet. Knäet ska dock inte böjas så att det skjuts fram över tårna. Flytta fram foten istället, så att vinkeln i knäet inte blir större än 90 grader.

Hållningen

Som badmintonspelare gäller det att alltid vara beredd på vad som kan hända härnäst, och eftersom det är en snabb sport kan det vara en fråga om millisekunder. Man ska stå lite som ett kattdjur på bakbenen, redo att gå till attack. Armarna ska inte hänga ned från kroppen, utan både de och racket ska vara riktade framåt.

En situation där hållningen är kritisk är vid spel på mittplan, framför allt i singelspel där det gäller att kunna utföra smashplock på rätt sätt. Överkroppen ska inte falla över, utan fortfarande vara upprätt. Ett fel som många gör är att de snålar med stegen, och därför hamnar för långt från bollen, sträcker ut överkroppen och faller över. Bättre är att ta det där extra steget, eftersom det gör det möjligt att hålla sig mer upprätt.

Vid smashplock i backhandläge kan man tvingas rotera kroppen, så att bröstet hamnar bort från nätet. Det ger bra räckvidd, men är långsammare än den andra varianten, som kallas lilla steget. I lilla steget tar man ett steg i sidled, men med ”fel” ben. Det ger sämre räckvidd, men är betydligt snabbare.